niedziela, 8 stycznia 2012

Chlebek mleczny




Bardzo często go robię, piekę dwa równocześnie. Moja rodzinka go uwielbia łącznie z półrocznym synkiem który pożera piętki. Mało apetyczne zdjęcie bo zrobione w ostatniej chwili przy śniadaniu.






Składniki:

210 ml mleka
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
15 g miękkiego masła
350 g maki pszennej

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier i masło. Całość wlać do mąki z solą i starannie wymieszać. Uformować kulkę (długie wyrabianie jest zbędne) i odstawić na 30 do 40 min.

Następnie uformować bochenek i włożyć do formy keksowej 15 lub 20 cm. Jeśli jest to zwykła blaszka nasmarować margaryną i podsypać bułką tartą. Ja mam tzw. keksówkę węglową i nie przywiera.
Odstawić na 30 min.

Piec w temp. 180C / 30 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz