niedziela, 8 stycznia 2012
Chlebek mleczny
Bardzo często go robię, piekę dwa równocześnie. Moja rodzinka go uwielbia łącznie z półrocznym synkiem który pożera piętki. Mało apetyczne zdjęcie bo zrobione w ostatniej chwili przy śniadaniu.
Składniki:
210 ml mleka
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
15 g miękkiego masła
350 g maki pszennej
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, cukier i masło. Całość wlać do mąki z solą i starannie wymieszać. Uformować kulkę (długie wyrabianie jest zbędne) i odstawić na 30 do 40 min.
Następnie uformować bochenek i włożyć do formy keksowej 15 lub 20 cm. Jeśli jest to zwykła blaszka nasmarować margaryną i podsypać bułką tartą. Ja mam tzw. keksówkę węglową i nie przywiera.
Odstawić na 30 min.
Piec w temp. 180C / 30 min
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz