wtorek, 3 stycznia 2012
Bułeczki puszyste
Smaczne, delikatne bułeczki. Długo utrzymują świeżość. Bardzo je lubię bo należą do grupy "tych szybkich". Smaku dodają im ziemniaki, dlatego robię je zawsze kiedy zostaje mi trochę z obiadu. Ten przepis znalazłam w sieci, niestety nie wyszedł tak jak opisywała autorka (próbowałam chyba z trzy razy). Po kilku małych przeróbkach jest już moim przepisem.
Składniki:
400 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ziemniaków
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oleju (niepełne)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, ziemniakami i olejem. Następnie wlać do mąki z solą, bądź mąkę wsypać do roztworu. Wymieszać i chwilę powyrabiać ciasto ręką (można mikserem). Konsystencja będzie dość kleista. W misce wysmarowanej olejem odstawić pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać uformowane w kulki ciasto. Przykryć i odstawić na minimum 40 min.
Pieczenie: 200st C/ 30min (ja piekę aż się zarumienią)
na dnie piekarnika stawiam mały garnuszek z niewielką ilością wody
Powodzenia!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz