niedziela, 5 lutego 2012

Rogale mleczne



Składniki:

570 g mąki pszennej (im mniejszy typ mąki tym są delikatniejsze)
24 g drożdży świeżych
185 ml mleka
85 g masła (może być masło roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli

+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z solą.  Mleko lekko podgrzewam rozpuszczam w nim drożdże z cukrem następnie masło. Wlewam wszystko do mąki i dodaję jajka. Wyrabiam ciasto do uzyskania bardzo plastycznej, gładkiej masy. Formuje kulkę i pod przykryciem odstawiam na 1 godzinę.

Po tym czasie, wyjmuję ciasto z miski składam je dnem do siebie i wałkuję na placek szerokości 40cm i grubości ok 0,5cm może trochę więcej (zależy jak się uda :)        

                                                       Rozkrajam jak na zdjęciu.
Następnie taki trójkąt jeszcze raz rozwałkowuję starając się zachować jego kształt.

Po czym zawijam od dołu tego zdjęcia do góry i otrzymuję rogalik.


Mniej lub bardziej zaokrąglone układam na formie z papierem.

Odstawiam pod przykryciem na 1 h.

Po tym czasie smaruję roztrzepanym jajkiem.

Piec:   190 C / 15 min

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy mleczne rogaliki i bułeczki! My Myszy to ogromne łasuchy, dlatego zazwyczaj dodajemy do nich konfitury albo krem czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń