niedziela, 5 lutego 2012

Bułeczki mleczne


Szaleję za tymi bułeczki. Bardzo proste w przygotowaniu i tak pięknie się rumienią. Wymyśliłam, że zrobię z nich rogale, też wyszły cudownie! Dodam je pod etykietą rogale mleczne.

Składniki:

570 g mąki pszennej (im mniejszy typ mąki tym są delikatniejsze)
24 g drożdży świeżych
185 ml mleka
85 g masła (może być masło roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli

+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę mieszam z solą.  Mleko lekko podgrzewam rozpuszczam w nim drożdże z cukrem następnie masło. Wlewam wszystko do mąki i dodaję jajka. Wyrabiam ciasto do uzyskania bardzo plastycznej, gładkiej masy. Formuje kulkę i pod przykryciem odstawiam na 1 godzinę.

Po tym czasie, wyjmuję ciasto z miski składam je dnem do siebie i formuję gruby wałek. Dzielę na 12 kawałków i odcinam po jednym. Z każdego formuję bułeczkę i odstawiam na blaszkę wyłożoną papierem. Przykrywam ścierką i odstawiam na kolejną godzinę.

Po tym czasie smaruję roztrzepanym jajkiem.

Piec:   190 C / 15 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz