niedziela, 5 lutego 2012
Babka piaskowa
Składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
kostka masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
4 jajka
kandyzowana skórka z pomarańczy
łyżeczka olejku pomarańczowego
na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + łyżeczka wrzątku
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Masło ucierać z cukrem pudrem i stopniowo dodawać jajka stale ucierając, do tego dodać tez olejek z pomarańczy. Mąki przesiać z proszkiem, dodać do nich dwie łyżki stołowe (lub więcej jeśli ktoś lubi - ja lubię) skórki z pomarańczy i wymieszać. Łączymy białka z masą z masła i mąką. Przekładamy do średniej wielkości formy na babkę. Jeśli pieczemy w zwykłej formie należy ją uprzednio wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Piec: 180 C / 50 min
Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy babce przez 10 min odpocząć w formie, następnie wyjmujemy i lukrujemy na ciepło.
Owinięta w folię i trzymana w chłodnym miejscu zachowa świeżość nawet przez kilka dni :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz