poniedziałek, 6 lutego 2012

Babka orzechowa najprostsza

Nie ma łatwiejszego przepisu na ciasto. Nie ma też drugiego takiego pysznego orzechowca. Jest delikatny i bardzo smaczny. Ozdobiłam go czekoladą i płatkami migdałowymi, bardzo lubię baby ozdobione w ten sposób. Niestety nie mam lepszego zdjęcia, bo nie pomyślałam żeby je zrobić. Proszę mi jednak wierzyć ten orzechowiec jest naprawdę warty spróbowania.


Składniki:

20 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
5 jajek
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z orzechami i skórką z pomarańczy. Wszystko delikatnie połączyć i przełożyć do formy, jeśli  to konieczne formę wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą.

Tutaj polewę miałam kupną, ale moja mama zna świetny przepis na polewę. Zdobędę go niebawem!

Piec:    190 C / 45 min

2 komentarze:

  1. No w życiu bym się nie spodziewała, że zajmujesz się wypiekami a ja już od pewnego czasu myślę o pierwszym chlebku, ale musimy najpierw jako tako wykończyć chałupkę. Super będę zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  2. babka pierwsza klasa! Najprostsza, ale za to najsmaczniejsza :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń